.

.

11/28/2013

Sarjassamme..

(Varoitus: seuraava teksti on avautuminen, hyväntuulisten ei kannata lukea, ellei halua pilata päiväänsä. Olenpahan varoittanut.)


Oleskeluluvan uusiminen on aina yhtä mielenkiintoinen kokemus. Joskus sen kanssa tulee ongelmia, joskus se saattaa mennä läpi kuin vettä vain. Tämäkään kerta ei jäänyt poikkeukseksi. Lähdin baban kanssa Üsküdarin ulkomaalaistoimistoon aikomuksenani peruuttaa ajanvaraukseni, koska en ole saanut vieläkään kaikkia papereita kasaan. Aikoja sitten (10.10.13, konsulaatin kautta) maistraattiin uudelleen lähetetyt dokumentit eivät ole kuulemma vieläkään saapuneet sinne (!!!!??) ja koko tilanne alkaa näyttämään yhä enemmän ja enemmän naurettavammalta. Tapaukseni tuntuu olevan ainoa laatuaan. Tahot joihin meidän pitäisi luottaa alkavat menettää arvostustaan, kun kaikki puhuvat ristiin. 

Konsulaatti kertoi ajat sitten, että voin ihan hyvin mennä uusimaan passini (eli vaihtamaan sukunimeni) suurlähetystöön ennen kuin tietoni on rekisteröity Suomessa. Suurlähetystö sanoo  kuitenkin, että he eivät missään nimessä voi tehdä niin ennen kuin tiedot on rekisteröity Suomessa. Suurlähetystö myös kertoo, etta en voi uusia ole-lupaani ilman uutta sukunimeä passissa. Kun saavuimme viranomaistoimistoon he sanoivat etta se on ihan ok uusia ole-lupa ilman uutta sukunimeä passissa. Kun tekee e-randevu ajan (eli ajanvarauksen) netissä, siellä on vaihtoehtona 'make a new appointment' ja 'cancel appointment'. Kun kokeilee jälkimmäistä peruuttaakseen ajan, tuleekin teksti jossa ilmoitetaan, että peruutukset pitää tehdä suoraan paikan päällä, eli netin kautta se ei onnistu. Hurjan hauskaa. Joten tämän peruutuksen takia lähdimme sinne, koska olin jatkuvasti siinä uskossa että minulla pitää olla ne kaikki paperit koossa (sanoihan suurlähetystökin niin). Ja mitä siellä sitten sanottiin?


'Ei sillä sukunimellä mitään väliä ole, mutta ette myöskään voi peruuttaa aikaanne, joten te tulette sitten paperiin merkittynä aikana. Kun olette saaneet paperiasiat kuntoon Suomen päässä ja uuden sukunimen passiin, sitten teette uuden ajanvarauksen ja tulette tänne niin laitetaan nekin tiedot sitten ole-lupaan.' Eli kaikki tämä odottaminen oli turhaa. Ja se mahdollisuus, joka netissä mainittiin peruuttamisesta, ei edes ole totta. Ja kaiken kukkuraksi joudun käymään siellä vielä kolmannen kerran uudestaan lisätäkseni puuttuvat tiedot. Arvatkaa vain hotsittaako. 

Seuraavan päivän aamuna lähdimme sitten uudestaan baban kanssa liikenteeseen, olimme hoitaneet myös rahat hakemusta varten (tarvitsinhan 6400TL osoittaakseni varallisuuteni vuoden lupaa varten. Tiistainen mies totesi että ne dokumentit riittäisivät, jotka minulla jo  oli. (on muuten aika p&%@*:n typerää uskoa siellä työskenteleviä, koska he näyttävät muuttavan mielensä yhtä usein kuin sukkiaan) Tällä kertaa se sama tyyppi vain ei ollut siellä, joten jouduin asioimaan eri virkailijan kanssa. En edes kykene käymään läpi sitä sekasortoa, mikä lähti liikkeelle siitä, kun he huomasivat minun olleen naimisissa jo jonkun aikaa enkä ollut aiemmin ilmoittanut muutoksista. (koska minulla ei ole niitä papereita valmiina, DAA, ja olin jatkuvasti siinä luulossa että ne pitää olla valmiina ennen kuin voi uusia lupaani, DAA.) O. joka oli vielä nukkumassa, koska oli menossa iltavuoroon, jouduttiin herättämään ja tulemaan paikan päälle, koska he vaativat nähdä hänen henkilötunnuksensa. Ja hän lopulta jatkoi minun asian hoitamista, kun se on kerran helpompaa hänen kanssaan. 

Lopulta asianhoitamiseen meni lähes 4 tuntia, ennen kuin pääsimme lähtemään, tietäen, että tämä ei ole vielä ohi. Maksoimme parisataa liiraa sakkoa siitä hyvästä, että emme ilmoittaneet vihkimisestämme ajoissa. Maksoimme ole-lupani ja kävelimme jalat kipeäksi heidän pompotellessaan meitä miten halusivat. En toivoisi edes pahimman viholliseni käyvän läpi vastaavaa päivää turkkilaisissa virastoissa.  

2 kommenttia:

  1. pulssi ei edes nouse kun tuota lukee, on niin tuttua kauraa...:D

    asiasta kolmenteen, naimisissa olevien ei käsittääkseni tarvitse todistaa varallsuuttaan, lukee jossain turkin ulkomaalaisviraston ohjeissa ja naimisiin menneet ystävät allekirjoittavat. mutta kai tuo asia jo selvisikin sitten.

    voimia....!

    VastaaPoista
  2. Jep jep, samaa settiä vuodesta toiseen. Ei se näköjään tarkoita mitään, vaikka jossain virallisissa sivustoissa sanoisivat mitä tarvitsee tai ei tarvitse olla, jos he paikan päällä sanovat mitä pitää tuoda, niin sitten se on tehtävä, koska muuten siellä saa käydä harva se päivä viemässä dokumentteja dokumenttien perään. He eivät tahdo tehdä asiaa meille helpoksi, he eivät osaa olla joustavia, vaan he nimenomaan yrittävät kaikkensa tehdäkseen asian mahdollisimman hankalaksi. Onneksi tämä alkaa olemaan viimeisiä kertoja kun sinne pitää mennä, joten pian, pian, kaikki on ohitse ja pääsemme käsiksi huomattavasti helpompaan Suomen systeemiin lupien suhteen :) (insallah, koputtaa puuta)

    VastaaPoista