.

.

9/28/2013

Kaikki on heikunkeikun. (¤#µ£@$#)

Huolellinen avautuminen aiheesta paperiasiat. Kuten monesti aiemmin, kaikki paperiasiat Turkissa tuntuvat muodostuvan käsitteeksi, prosessiksi joka vain kestää ja kestää ja jossa käänteitä ja tilanteita riittää enemmän kuin tv-sarjoissa. Nyt kuitenkin tilanne on niin, että meikäläisen paperiasiat ovat (mitä ilmeisemmin) sotkussa Suomen päässä (!?!).

Heti kun tulimme takaisin Istanbuliin Suomen lomalta, kävin konsulaatin kautta laittamassa vihkitodistuksen ja vaadittavat leimat, kopiot yms Suomeen. Konsulaatin mukava täti tarkasti paperit, näytin alkuperäiset ja apostille-leima oli niputettu alkuperäisen vihkitodistuksen kopion ja sen käännöksen seuraksi, kopiot passeista oli leimattu konsulaatin kautta ja kaikki oli onnellisesti ohi 5 minuutissa. Hän totesi vain, että tämä riittää nämä ovat oikeat paperit ja ne lähtevät Ankaran kautta Suomeen. No, minä tietysti myhäilin että onpas hyvä että tämä menee nopeasti, sillä tulen tarvitsemaan tätä rekisteröitymistietoa mahdollisimman pian. Meni lähes 3 viikkoa ja otin yhteyttä konsulaattiin että onko paperit jo lähteneet Suomeen, kun sieltä päästä ei kuulu mitään (ja olin myös laittanut meiliä kysyäkseni että ovatko paperit saapuneet ja koska ne olisi rekisteröity ajantasalle, johon he vastasivat että paperit eivät olleet vielä tulleet). Noh, sanoivat että matkalla ovat. Okei, ajattelin että tässä tulee joka tapauksessa kiire, kun pitäisi passiinkin sitten hakea uutta sukunimeä ja kaiken kukkuraksi uusia ole-lupa.

Eikä aikaakaan kun Suomen päästä meilissä totesivat että "emme voi hyväksyä näitä papereita, niistä puuttuvat alkuperäiset todistukset vihkimisestä ja apostille-leima on vain käännöksessä. lähetämme paperit takaisin osoitteeseen..." Ja minä repesin aivan totaalsesti ja kirjoitin meiliä takaisin, että ette muuten varmasti lähetä papereita takaisin, konsulaatti on ne hyväksynyt ja todennut että oikeat ovat ja kerroin että minulla ei ole aikaa lähetellä uusia papereita sillä minun pitää saada uusittua ole-lupa lokakuussa. (sanoin oikeasti aika suorat sanat tälle maistraatin naiselle) Sieltä tuli vielä yksi maili, jossa urputtivat vielä jostakin muusta ja minä jatkoin takaisin ja kerroin että minulle on kerrottu maistraatista mitä papereita tarvitaan, tein niin ja konsulaatti hyväksyi, joten en ymmärrä mitä he enää tarvitsevat.


Sen jälkeen en enää saanut sähköpostia Suomen päästä, maistraatilta, ja kun viikko oli kulunut, otin uudelleen yhteyttä heihin ja kysyin että kertokaa nyt ihmeessä missä mennään. Kun ei vastausta tullut (ja papereita ei ole muuten vieläkään tullut postissa takaisin), kysyin konsulaatin kautta että tietäväkö he asiasta. Konsulaatti oli myös ollut yhteydessä maistraattiin ilman vastausta, sanoivat että ovat nähneet alkuperäiset todistukset ja että kaiken pitäisi olla kunnossa (minulle lähinnä vakuutteli). Sitten vielä viime viikolla kirjoitin maistraattiin että mikä on tilanne, samoin kuin konsulaattiinkin. En saanut vastausta vieläkään Suomen puolelta, mutta konsulaatti vastasi että asian pitäisi olla kunnossa (tosin, hekään eivät saaneet vahvistusta maistraatista).





Siis wat oikeesti? Nyt en tiedä ollenkaan missä mennään, onko paperit kenties tulossa jollain etanajunalla takaisin minulle, vai ovatko ne prosessissa kun kukaan ei vastaa? Olen oikeasti ollut viimeisen kolme viikkoa nuppi otsassa miettinyt että mitä minä teen sen ole-luvan hakemisen suhteen? Ensinnäkin, oletetaan että he ensi viikolla (hypoteettisesti) ilmoittavat että paperit ovat kunnossa ja siviilisääty on rekisteröity Suomessa, minulle tulee joka tapauksessa kiire: minun pitää mennä kiireen vilkkaan Ankaraan laittamaan passiasia vireille, he lähettävät passin Suomeen ja prosessi kestää 2-3 viikkoa ennen kuin saan sen takaisin Istanbuliin. Suurlähetystö tai konsulaatti ei ole auki turkkilaisina ja suomalaisina juhlapyhinä ja arvatkaa vaan alkaako Kurban Bayram kahden viikon päästä (joo). Ja se kestää viikon! Sitten pitäisi olla kaikki paperit koossa kun ole-lupaa hakee (netin kautta ensin ajanvaraus ja siellä ei ole paljoakaan vaihtoehtoja sille, mille päivälle ajanvarauksen haluaa tehdä, jos siis vaikka haluaisi pelata varman päälle).. Eli, tulee olemaan niin että ole-lupaa varten teen ajanvarauksen paljon myöhemmin kuin milloin nykyinen lupani umpeutuu, eli maksanko sakkoja sen vuoksi että en ole saanut papereitani kasaan ennen sitä? Ilmeisesti eivät katso hyvällä että vanha lupa on umpeutunut ja uusi lupa-aika on haettu vasta esim. viikkoja ajan umpeutumisen jälkeen. Pystyykö asiasta puhumaan tyypeille niin ettei joutuisi maksamaan mitään sakkoja siitä että on myöhässä asian suhteen, vai toteavatko vain että voi nyyh, tuossa sinulle tonnin lasku. En tiedä oikeasti. Patti on niin syvällä otsassa etten pysty edes ajattelemaan selkeästi enää tätä paperiasiaa.

(kuva googlesta,  mutta voisin väittää näkeväni tuon myös peilistä ..)

3 kommenttia:

  1. No onpa syvalta...musta kannattaisi yrittaa kuitenkin puhua poliisissa, mietin vaan etta onnistuisiko homma vanhalla passilla? Kokeile, riippuu varmaan ihan poliisista ja sen paivaisista mielenliikkeista....Tsemppia!

    VastaaPoista
  2. No on, ehkä tosiaan voidaan yrittää sitten jutella mukavia konttorisetien kanssa kun sinne asti päästään. O. totesi tänään myös että hän kyllä hoitaa puhumisen (hyvä, sillä minä luultavasti vain räjähtäisin siellä :D) Vanha passi ei kelpaa suurlähetystön mukaan, kysyin heiltä jo, koska uusi sukunimi pitää olla myös passissa ennen kuin ole-lupaa voi hakea. Että voi morjes tätä touhua.. :)

    VastaaPoista
  3. Meillä apostille vain evlilik kitapin viimesellä sivulla ja meni maistraatissa läpi. Tosin kävin heiluttamassa niille sitä ihan livenä.

    VastaaPoista