.

.

8/27/2013

Muutto Suomeen ensi vuonna (?)


Ensi vuodeksi olemme ajatelleet ajoittavamme Suomeen muuton. Siis jos kaikki menee nappiin ja sen suurempia ongelmia ei synny. O:n perhe tukee ajatusta sataprosenttisesti, mutta se ei tietenkään tarkoita sitä etteivätkö he jäisi kaipaamaan häntä valtavasti. Se, mihin muutamme (pk-seutu, mieluiten) ja tarkalleen milloin ensi vuonna (kesällä, mieluiten) on vielä mietinnän alla. Luulen, että se riippuu siitä mistä itse voin löytää töitä ja sitä kautta asunnon meille. (ja jos työn löytyminen nyt ja ensi vuonna on (kuulemma) melko epävarmaa, niin mitä se sitten on asunnonhakijana...)

Koska tämä prosessi tulee olemaan se kaikkein monimutkaisin tähän astisista joita olemme käyneet läpi, on oikein kirjoitettava ylös kaikki mitä muuttoon vaaditaan ja sitten miettiä asioiden tärkeysjärjestystä. Sen mitä tiedän on, että ennen muuttoa olisi hyvä olla se asunto ja työpaikka valmiina. Se miten O. pääsee Suomeen, on "mutkikasta" ? Luen maahanmuuttoviraston nettisivuja, poliisin nettisivuja, sitä sun tätä ja en nyt yhtäkkiä enää ymmärrä että voiko ei-EU-alueelta tullut saapua Suomeen pelkän n. kuukauden turistiviisumin varassa ja hakea ole-lupaa Suomessa ja olla maassa niin kauan kun lupaa käsitellään, kunnes lupa hyväksytään tai hylätään. (siis tämä informaatio on maahanmuuttoviraston sivuilla) Ja sitten esim. poliisin nettisivuilla ja joissakin keskustelufoorumeissa luin että ensimmäiset ole-luvat tulisi aina hakea omassa kotimaassa, Suomen edustustosta ja odottaa siellä kunnes lupa on jo hyväksytty tai hylätty. Ja miksi hakemus edes hylättäisiin, jos tyyppi on naimisissa ja kaikki tarpeelliset paperit on näytetty. (en tiedä, ehkä vaan stressaan liikaa koko aiheesta enkä tiedä että mikä on se oikea lähtökohta)

Myös, jos ole-lupaa hakisimme Turkista, siihenhän täytyy mainita MISSÄ aikoo Suomessa asua. Eli meillä pitäisi olla jo se asunto siinä vaiheessa kun hakemusta haetaan, ja koska käsittelyajat ovat helposti kuukaisia, niin meillä pitäisi (minun kauhuskenaarion mukaan) olla asunto tiedossa (vuokrasopimuksilla osoitettuna) jo tyyliin helmikuussa, jotta ole-lupa olisi käsitelty ja hyväksytty heinäkuussa. Eli minun pitäisi muuttaa jo paljon ennen O:ta Suomeen ja odotella siellä että hänen paperinsa olisivat käsitelty. Eikö tämä nyt kuulosta jo aika pöljältä?! Minusta kyllä.

Ideaalista olisi hakea sitä turistiviisumia ja yhdessä täältä lähteä Suomeen samalla lennolla ja hakea asuntoa (ellei olisi jo jotakin asuntoja valmiina joita mennä katsomaan), tehdä vuokrasopimus ja sitten marssia sinne poliisilaitokselle hakemaan ole-lupaa ja jäädä maahan odottelemaan että se on hyväksytty. Mutta jos he hylkäisivät sen, niin sitten hänet vain käännytettäisiin maasta ja pahimmillaan takaisintuloa ei ole ihan heti. Mutta jälleen kerran, miksi he hylkäisivät hakemuksen, kun kerran kyseessä on kiltti ja siveellinen pariskunta, joka vain toivoo muutosta elämäänsä ja ei muuta Suomeen tukien perässä vaan opiskellen/töitä tehden. :)

Ja sitten... yksi seikka, jota todella olen miettinyt ja johon en ole löytänyt vastausta maahanmuuttoviraston tai poliisin sivuilta. Hypoteettinen tilanne: Osoitetta kysyessä ilmoitamme osoitteen, jonne emme aio todellakaan jäädä yhtään sen pidemmäksi aikaa kuin  mitä on pakko. Eli, jos esim. ilmoitamme muuttavamme vaikkapa sukulaistemme luokse, odotamme että lupa on käsitelty siinä kaupungissa ja heti sen jälkeen muutammekin muualle asumaan. Voiko niin tehdä vai tuleeko siitä jotakin ongelmia? Onko se epäilyttävää viranomaisten mielestä, että osoite muuttuu heti kun lupa on saatu, vai ...ei?

Erityisesti jos tuohon viimeiseen seikkaan saisin joltakulta vastauksen, niin olisin enemmän kuin kiitollinen. Muutenkin, jos samassa tilanteessa olevat/olleet sattuvat lukaisemaan, niin kertokaahan omista kokemuksista että miten se homma hoituu parhaiten.

11 kommenttia:

 1. Me teimme niin, että mies tuli pelkällä viisumilla Suomeen, ja täällä haimme sitten oleskelulupaa. Se oli tosi helppo ja nopea prosessi.

  VastaaPoista
 2. Joo, tiedän että noin sen voi todellakin tehdä. Nopeudesta en tiedä sitten, riippuu kuinka pieni/suuri kaupunki on, esim. hesassahan nuo jonot ovat helposti puoli vuotta ennen kuin lupa on vihdoin saatu käsiteltyä. Eli sinne en välttämättä ihan heti hinkuisi asumaan, vaan jonnekin lähettyville, pienempään kaupunkiin.
  Mutta sitä mietin että pitääkö olla se asunto jo valmiina vai voiko antaa tilapäisen osoitteen, jossa mukamas asuu, ja josta sitten muuttaa omaan kämppään (kunhan sellaisen löytää)..?

  VastaaPoista
 3. Voit antaa vaikka vanhempiesi osoitteen alussa, nain ainakin oli ennen, tarkeinta on sitten vaan paivittaa kulloinenkin muuttuva osoite, viisumilla suomeen ja sielta Olen hakuun heti, toisaalta teilla on aikaa ja voitte jattaa olen ankarassakin ja vaikka silla vanhempien osoitteella, onnea matkaan !

  VastaaPoista
 4. Tsemppiä vaan suunnitelmille!

  VastaaPoista
 5. Me haettiin oleskelulupaa Turkissa, mutta mies sai tulla päätöstä odottamaan Suomeen, koska oltiin naimisissa. Siinä meni se seitsemän kuukautta, jonka aikana mies ei saanut ostaa bussikortteja helsinkiläishinnoin ja vaikka opiskeli kieltä ei saanut siihen mitään rahaa (oleskeluluvalliset sai) yms. Mutta saatiinpahan asua samassa paikassa.

  VastaaPoista
 6. Kııtos kaikille kannustuksesta :) Me tosiaan olemme vasta alkutekijöissa taman asian kanssa, mutta koska itse murehdin helposti ennalta kaikkia isoja paatöksia ja haluan olla tietoinen kaikkeen asiaan liittyvaan niin siksi jo nyt tiedonhaku on kova. Ja lopulta namakin asiat ovat tietenkin selkiintyneet ja jalkeenpain varmasti vain huvittaa tama ylenomainen huolestuminen..

  VastaaPoista
 7. Minä en ymmärrä noista mitään, mutta eiköhän ne asiat suttaannu ihan hienosti. Joten ei kun tsemppiä vaan ja rohkeasti eteenpäin...

  VastaaPoista
 8. Hei!
  Meidän prosessi eteni myöskin aika sukkelaa mutta tuntui että erinäisten paperien hankkimiseen meni enemmän aikaa :D Haimme siis ensin miehelleni turistiviisumia, koska minä opiskelin vielä tällöin Suomessa ja mies oli Turkissa töissä. Odottelimme siitä vastausta noin 2,5 kk ja asuin tällöin vielä Helsingissä. Muutin kuitenkin takaisin vanhempieni luo Pohjois-Suomeen ja ilmoitin vain osoitteeni muuttumisesta. Lopulta mieheni sai 1kk turistiviisumin. Tänä aikana meille syntyi vauva ja menimme viisumin viimeisenä voimassaolo päivänä naimisiin maistraatissa sekä samana päivänä laitoimme oleskelulupahakemuksen vireille. :D Olin ihan samanlailla stressaantunut ja kaikesta muustakin kun muutin vanhempien luo ja raskaana kaiken kukkuraksi. :D Ole-luvan vastausta mieheni sitten odotteli Suomessa ja sai sen n. 2 kk :) Ja kun teillä on noin hyvä tilanne, että olette jo naimisissa ja työnteko sun muut kuviot hanskassa uskon että saatte lyhyellä odotuksella luvan! :) Kaikkea hyvää teille ja kiitos ihanasta/pirteästä blogista! :)

  VastaaPoista
 9. Joo, voisin kuvitella tuon stressitilan, mikä sinulla oli Hanna :) Te odotitte tosi lyhyen ajan sitä ole-lupaa ja se on varmasti siksi että asuitte kauempana pk-seudusta, jossa jonot on yleensä todella pitkät (kuulemma). Meillä on vielä tässä aikaa ja toivottavasti jotain työtä löytyy ennen suomeen muuttoa meikäläiselle, jotta vuokranmaksamisetkin onnistuvat. Eihän mikään ole täysin varmaa, mutta ainahan nyt jotain löytyy..

  VastaaPoista
 10. Moikka! Täällä yksi uusi lukija. Meillä tehtiin niin että haettiin miehelle 3kk aviopuolison viisumia. Täällä Suomessa sit pari viikkoa ennen viisumin umpeutumista haettiin oleskelulupaa. Oleskelulupa Suomessa poliisiasemalta haettuna n. 150€. Ankarasta haettuna 420€. Meillä (Jyväskylässä) oleskelulupa tuli kuukaudessa vaikka poliisi sano et on ruuhkaa kun on kesäloma-aika. Tosin meillä minä asuin jo Suomessa kun kaikki tämä tapahtui.

  VastaaPoista
 11. Heippa Jennyigi, en tiennytkään etta turistiviisumia voi saada 3 kk:ksi, taidamme kans hakea sitten sellaista, jotta on tarpeeksi aikaa hakea asuntoa yms juttuja kun Suomeen pääsemme.

  VastaaPoista