.

.

9/16/2011

Runsas HH

Ruokaostoksien yhteydessä käymme samalla vaivalla usein ostamassa O:lle leipomosta tuoretta leipää. Leipomot, pastane, ovat ihania yhdestä syystä: se vastaleivon leivän tuoksu huumaa joka kerta kaikki aistit. Jos en tietäisi paremmin ja voisin syödä mitä vain, söisin joka päivä tuoretta leipää ihan siitä ilosta että se vastaleivottu leipä on ihanan kuumaa ja mureaa ja voi sulaisi päällä hetkessä ja sen koko leipäkin tulisi syötyä ihan hetkessä juuri siitä syystä että se maistuisi niin taivaalliselta.. 

Leipomoissa valmistetut leivokset, keksit ja kakut eivät myöskään ilahduta minua, sillä olen aina rakastanut kaikkea makeaa ja nyt voin vain kuolata niiden perään lasin takaa.

Mutta koska en voi syödä "normaalisti" ja koska viljankuidut aiheuttavat enemmän vatsanväänteitä kuin euforian tunteita, en mokomaa osta. Mitä sillä leivällä oikeastaan tekee, kun vartti sellaisen syönnin jälkeen iskee väsymyskooma ja tunnin päästä on taas nälkä? Olen kuitenkin ostanut muutaman kerran maissileipää, mısır ekmeği, mutta huomasin muutaman päivän syömisen jälkeen vatsani käyttäytyväni niin oudosti ja oloni olleen niin huono ja energitön, että päätin heittää pois. Sääli, sillä vastaleivottu ja lämmin maissileipäkin koukuttaa mukavasti ja maistuu hyvältä sen sentinpaksuisen voikerroksen läpi :) Mutta siis kuten totesin, ehkä ei kannata riskeerata terveyttä, sillä vaikka he leipomossa luettevatkin mitä siihen leipään tulee, niin väistämättä tulee mieleen, että jos siinä on kuitenkin jotain toksisempaa mukana. Kuten vaikka vehnää?

3 kommenttia:

 1. Ihania leipäkuvia! Täälläkin leipäkaupat ovat super-houkuttelevan näköisiä,mutta vältän niitä.Gluteeniherkkyyttä ei itselläni ole todettu,mutta selvästi turpoan jos jotain vehnäistä syön,joten yritän välttää.Mutta,tuolla leipomossa näyttää kaikki olevan vaaleaa leipää.Miten on täysjyväleivän,spelttileivän,gluteenittoman leivän ja muun vähemmän haitallisen leivän tilanne teilläpäin?

  VastaaPoista
 2. Takalaiset leipomot ovatkin houkuttavia ja koukuttavia paikkoja.
  Mina olen vahentanyt leivan syöntia aika paljon.Ja varsinkin venhaleivan.Huomaan saavani tuotteista,jotka ovat pelkkaa vehnaa,niin vatsanvaanteita.Ja liian tuore leipa tekee sen myös.
  Usein paistan itse sellaista leipaa,missa on vain vahan vehnaa.Se sopii parhaiten.

  VastaaPoista
 3. Yaelian: täysjyväleivistä tiedän paikallisen version ruisleivästä, joka ainakin tuoksahtaa sille, mutta mausta en tosin sitten tiedäkään (ja värikin hieman erilainen kuin suomen vastaavat). Gluteenittomia leipiä löytyy maissileivän muodossa leipomoista, mutta kuten todettua, siitä en ole täysin varma onko se täysin gluteenitonta vai ei.. Ja tarjolla sitä on ollut lähes joka kerta kun olen ostanut, eli ostajia on. Pääasiassahan turkkilaiset syövät vaaleaa leipää, sellaista pullamössö"ranskanleipää".

  Sateenkaari: viljankuitujen on todettu aiheuttavan turvotusta yhdessä jos toisessakin, joten miksipä sitä sitten syömään jos se vain huonontaa oloa :)

  VastaaPoista