.

.

11/26/2010

Minun heiniä

Työnhaku on tuskien tie, kivikkoinen taival, puiseva polku. Tässä osviittaa siitä miten menee..


Viikkoja sitten lähetin vapaamuotoisen hakemuksen e-mailina erääseen kouluun, liitin mukaan cv:t ja muuta tarpeellista. Sieltä ei koskaan vastattu.

Lähetin online-hakemuksen yhteen toiseen kouluun, josta tuli bumerangina vastaus että he eivät ota ei-natiiveja työntekijöitä. No damn! Alkuperäni, mistä tulen, on sellainen keissi, johon en voi vaikuttaa.

Laitoin erääseen turkkilaiseen nettifoorumiin (ozelders.com) mainostusta itsestäni, mainitsin englannin opetuksen, suomen kielen opetuksen ja jopa pianon perusteiden opetuksen.
Seuraavana päivänä tuli työtarjous koulusta, jossa he opettavat oppilaita hypnoosin avulla. Kääk! Palkka, jota he tarjosivat oli naurettavan pieni, ja O. lukiessaan ilmoituksen oli sitä mieltä, että kyseessä oli pelkkä vedätys. He kirjoittivat minulle turkiksi – minä kirjoitin oman ilmoitukseni englanniksi. Järkeä?


Olen liittynyt ja rekisteröitynyt moneen nettisaittiin, jotta saan käyttää vapaasti kaikkia niiden sivujen materiaaleja, valmiita opetussuunnitelmia yms. Materiaalia on niin runsaasti, että on varaa valita ja se tekee omasta urakasta (lesson planeista) paljon helpomman. Rekisteröinti kannattaa, sillä kyseisten sivujen kautta näkee päivitetyt vapaat työpaikat. Olinpa sitten rekisteröitynyt ESL.comin sivuille ja sieltä tuli yksi työtarjous:

Seoulista, Etelä-Koreasta. Öööö… en usko että viimeiaikaisten uutisten valossa Etelä-Korea on millään tavalla kovinkaan miellyttävä paikka asua. Jos ei ole ihan pakko, en lähde

Yleisesti ottaen, jokainen koulu tai instituutti korostaa ottavansa vain natiiveja työntekijöitä, ylläpitäen voimassa olevan passin kaikista mieluiten Englantiin tai USAhan. Ja mieluiten työkokemusta, useamman vuoden. Ja kaikista mieluiten henkilön, jolla on takana englannin kielen opiskeluja yliopistossa, valmistuen FM papereilla. Mietin vain, mistäköhän Turkissa he olettavat löytävänsä henkilön, jolla on kaikkea tuota, ja joka vielä asuu täällä? Eikö yhdestäkään mainituista vaatimuksista voi joustaa?


Jotta voisin vakuuttaa, olenkin suunnitellut tarinoita, Jennin ystävällisellä vinkillä, siitä kuinka minulla on ulkomaalaisia sukulaisia, kuinka olen asunut muissa maissa, jne. Täällä ei kukaan taustoja kykene tarkistamaan, mutta tarinan pitää olla ehyt ja järkeenkäypä. Sillä tavalla voi antaa sen vaikutelman, että englanti sujuu yhtä luonnollisesti kuin oma äidinkielikin. En voi vaikuttaa siihen, mitä olen opiskellut, mutta ainakin on Ms degree. Väliäkö sillä, mistä aineesta! :D Työkokemukseenkaan en voi vaikuttaa ja siihen on aika ikävä tarinoida mitään, sillä sellaiset ovat helposti selvitettävissä. Pitää vain huokua nuorta intoa, kiinnostusta ja taikoa jostakin maagisia pedagogisia voimia, jotta voisin saada jalkani johonkin ovenväliin.


Luulin jo tehneeni sen, sen ensimmäisen koulun kanssa, mutta kun sinne olen jälkeenpäin soitellut, kukaan ei tunnu tietävän yhtään mistään mitään, ihmisiä joita kyselen ei ole paikalla ja muutenkin heidän touhunsa on jotenkin .. sekavaa. Hyvät ihmiset, organisoikaa joukkonne ja selvittäkää kenet otatte töihin ja jne. Juuri tuon järjestelmättömyyden takia moni työpaikka vaikuttaa jotenkin epäkäytännölliseltä. Minä kun olen hyvin järjestelmällinen henkilö, ja nauttisin työstä jossa olisin oma pomoni, voisin oikeastaan pitää opetustyöstä. Nähtäväksi vain jää, vaatiiko se työskentelyä kiljuvan kakaralauman kanssa (ei minun heiniä) vai yksityisopiskeljoita (enemmän minun heiniä).


2 kommenttia:

 1. Työlupa saattaa olla esteena monessa paikassa.Työnantajat eivat halua sita hakea työntekijalleen.Ne asiat ovat taalla tosi kinkkisia.
  Jos sinulla olisi diplomi englanninkielessa ja turkinkielessa taalla suoritettuna,niin uskoisin,etta ainakin paivakoteihin paasis opettamaan eglantia.
  Ulkomaalaisia on kylla monessa paikassa taalla töissa,mutta miten niihin paikkoihin paasee,niin sita en tieda.
  Ja todellakin se työlupa on vaikea saada.

  VastaaPoista
 2. Tiedän, että työluvan kanssa voi olla sitten omat kommervenkkinsa, mutta yllättävän moni koulu ilmoituksissaan painottaa huolehtivansa työluvasta. Tarkoittavatko sitten sitä mitä sanovat, on eri asia..

  VastaaPoista