.

.

10/28/2010

Hyvää itsenäisyyspäivää.


Tämä maa tänään on 87 vuotta vanha, mitä tulee tasavallan perustamiseen. 1923 29. lokakuuta Kreikan ja Turkin rajojen määrittämiseksi perustettu Lausannen sopimus johti vastamuodostetun Turkin tasavallan suvereenisuuden tunnustamiseen osmanien valtakunnan seuraajavaltiona. Tasavalta julistettiin viralliseksi uudessa pääkaupungissa, Ankarassa.

Antiikin aikoina Anatolian aluetta asuttivat järjestyksessä heettiläiset, fryygialaiset ja kimmerialaiset, jotka tuhosivat fryygialaisten valtakunnan. Tämä myös Vähä-Aasiaksikin kutsuttu alue muodostettiin eri valtioiksi, Lyydiaksi, Kaariaksi ja Lyykiaksi, satoja vuosia ennen ajanlaskun alkua. Puhuttuja kieliä olivat indoeurooppalaiset, seemiläiset ja turkkilaiset kielet. Anatolian rannikkoaluetta kutsuttiin Jooniaksi ja koko alue jaettiin myöhemmin hellenistisiin kuningaskuntiin. Lopulta Rooman keisari v. 330 valtasi Byzantionin Rooman valtakunnaksi, nimeten sen Konstantinopoliksi. Nykyisin tämä alue tunnetaan paremmin Istanbulina.
1300-luvulla alkoi Osmanien valtakunta, johon kuului suurin osa sekä Anatoliasta että Balkanin niemimaasta. 1500- ja 1600-luvuilla se kuului maailman voimakkaampiin poliittisiin alueisiin hankkiessaan lisää alueita valtaansa.
1800-luvulla valtakunta alkoi kuitenkin haurastua, kun Kreikka, Romania, Bulgaria ja Serbia itsenäistyivät omiksi valtioiksiin Osmanien alaisuudesta. Venäjä kävi Turkkia vastaan sotaa tavoitellessaan Konstantinopolin valloitusta. Balkanin sodassa Turkki lopulta menetti suurimman osan Euroopan-puoleisista alueistaan.
Miehityksien ja sotien loputtua Mustafa Kemal Paššanin johdolla maahan syntyi uusi turkkilainen valtio, ja uudet radikaalit uudistukset syntyivät. Ensimmäistä Turkin presidenttiä ei turhaan kutsutakaan Atatürkiksi, eli Turkkilaisten Isäksi. Uudistuksiin kuului mm. yleinen oppivelvollisuus, naisten äänioikeus v. 1934, naisilta kiellettiin huivinpito ja heitä rohkaistiin työntekoon. Alkoholin kieltolaki kumottiin, jolloin presidentti itse sai kumota rakia sydämensä kyllyydestä. Monia muitakin uudistuksia, poliittisia mm., saavutettiin, mutta presidentin elämä ei ollut pitkä. Hän eli 57-vuoden ikään menehtyessään maksakirroosiin ylellisessä Dolmabahçen palatsissa. Ainoatakaan biologista jälkeläistä häneltä ei jäänyt, ainoastaan 8 adoptiolasta.

Maailmansotiin ja poliittisiin jännitteisiin en tarinaa jatka, mutta laitetaan tähän loppuun vielä Turkin kansallishymni.

1 kommentti:

  1. İtsenaisyyspaivan halitus İstanbuliin.
    Ja kiitos tosi selventavasta historianluennosta.Tuo Osmanien valtakunnan ajan historia olisi mielenkiintoista,mutta aina vaan jaa tutkimatta.
    Upeat ovat heidan vaakunansa.

    VastaaPoista