.

.

9/24/2010

Vaatejuttu

Kävin viime viikolla Capitolissa piipahtamassa, rahanhaku merkeissä. Ostari kun on lähin paikka, josta voi tilitä nostaa rahaa. Samalla se on myös pieni houkutus käydä kurkkaamassa vaatekauppojen sisältöä. Kävin OxxO:ssa ja aikani kierreltyäni näin jotakin, mitä olin jo pitkään hakenut: täydellisen mittaisia, yksivärisiä, 100% puuvillaa, perus t-paitoja. Peruspaidat ovat niin minun juttuni, gerçekten.
Perus t-paidat ovat yhdisteltävissä suorien housujen, farkkujen, neuleiden, tunikoiden, toppien yms kanssa. Ne ovat siis täydelliset!


Yhdistelevyys on päivän sana. Kun on aikansa kokeillut eri värejä ja todennut että vain tietyt värit näyttävät hyvältä, niin silloin niissä kannattaa pitäytyä. (ja sitten tulee niitä hairahduksia.. :) Neljä tärkeintä kriteeriä vaatteille: perusvärit, hyvät materiaalit, käytännöllisyys ja yhdistelevyys. Kävin läpi omaa vaatekasaani, jonka tänne olen raahannut ja olen heittänyt pois pari viikkoa sitten 3 toppia, yhden t-paidan ja 3 pitkähihaista (suomennos: lahjoitin eteenpäin, en suinkaan heittänyt roskiin niitä. Siskot: uskokaa kun kerron, ette olisi käyttänyt niitä vanhoja ja kulahtaneita paitoja).

Kun Helsingistä viime vuoden lopulla muutin pois, viskasin 4 muovipussia vaatteita UFF-laatikoihin. Jo silloin kun Hkiin muutin, mietin että minkä hiton takia minä kärrään näitä saakelin kuteita näin paljon mukanani, käytänkö minä muka näitä kaikkia?! Joten siinä tuli mitta vastaan ja kävin parin vuoden aikana itseni kanssa tiukkaa keskustelua siitä, että enää ei tämä tapaus osta vaatteita vaan sen takia että se näyttää kivalta kaupassa (mutta luultavasti arveluttavalta ihmisten ilmoilla). Kulutushysteria vaatteiden osalta loppuu nyt!

Ota haaste vastaan. Uusi Musta on suomentanut Dave Brunon minimalistin haasteen siitä, mitä tulee tavaroihin, joita omistamme, ja tämä yleensä koskee meidän naisten osalta.. no, vaatteita. Luin ja vakuutuin, vaikka olen tästä jo aikaa sitten vakuuttunut. Enää ei hätiköityjä ostospäätöksiä kaupassa, tästä lähtien vain järkeviä valintoja, hyviä materiaaleja, ajattomia leikkauksia ja ennen kaikkea: vartalolle sopivia vaatteita. Vaatenuken päällä oleva asukokonaisuus ei välttämättä sovi kaikille meistä. Mutta tämä heureka-elämys tapahtuu yleensä vasta kun tuote on jo laskutettu ja palautusaika on ummessa ja tuotetta käytetty muutamaan kertaan. Minä olen ollut yksi niistä uhreista, luvattoman monta kertaa.

Kuten joskus mainitsin, minusta turhan tavaran pois heittäminen on jokseenkin hyvin terapeuttinen kokemus. Joitakin vaatteita on vielä, joita pihistelen, sillä en osaa päättää käytänkö niitä vai en (luultavasti en, sillä ne ovat jo nuhjaantuneita ja aikansa eläneitä). Mutta keksin muutamia prinsiippejä, joita kannattaa ehdottomasti itselleen laatia - elämä helpottuu kummasti kun on tiettyjä muistisääntöjä.

Periaatteet:
1. Jos et käytä, älä panttaa.
2: Jos et ole varma pidätkö, älä osta.
3: Älä osta mitään ihankivaa, vain siksi että se on alennuksessa.
4: Älä osta vaatteita, jotka eivät sovi sinulle.
5: tee muutoksia.
6: tee inventaario.

Helppoa: kaiva kaapistasi kaikki lumput esille, joka ikinen, levitä sängylle/lattialle, tee pinoja ja käy läpi joka ikinen vaatekappale. Jos et ole käyttänyt jotakin paitaa vuoteen, heitä se pois! Vuodessa on 4 vuodenaikaa, joten jos paita ei ole ollut käytössä kuluneen vuoden aikana, ei se tule olemaan käytössä enää ensi vuonnakaan. Älä osta vaatteita ja täytä ennestään täynnä olevaa vaatekaappia niillä uusilla ja tuuppaa taakse vanhoja kuteita, jotka sitten unohdat sinne. Kun ostaa jotakin, on hyvä tutkia, jospa vaikka kaapista voisi heittää joitakin vaatteita pois, kaverille tai keräykseen. Ostakaamme ikään kuin vastapainoksi jostakin luopumiselle.

Älä säilytä vaatteita vain siksi, että niille on "ehkä vielä joskus jotain käyttöä." Voin kertoa salaisuuden: ei niille ole enää käyttöä, sillä kun tulee se hetki jota varten olet vaatetta pantannut vuoden päivät käyttämättömänä kaapissasi, et otakaan sitä, vaan olet jo luultavimmin valinnut jonkun ihan muun..

Älä osta jos et oikeasti tarvitse. Ei elämässä ole mikään pakko tarvita tuhottomia määriä vaatteita. Jos niille ei ole käyttöä niin ostoksesi ovat täysin turhia. Sillekin "pikku"rahalle jotka laitat niille alennusmyynnin ihankiva-paidoille, joita roikkuu joka toisen hartioilla sesongin jälkeen, voi olla parempaa käyttöä esim. meikkeihin, jotka sentään kestävät kauemmin kuin ne ensimmäisen pesun jälkeen kulahtaneet ja venähtäneet topit ja t-paidat.

Jos jollakin muuten hyvännäköisellä t-paidalla on liian pieni tai huonon mallinen kaula-aukko, niin vie se ompelijalle ja kerro mitä haluat sille tehtävän (been there, done that). Olipas paatoksellinen periaate, mutta oikeasti se toimii. Jos haluaa jotakin erilaista, niin muokkaa sopiva t-paita siihen tarkoitukseen. Säästää rahaa ja saa jotakin persoonallista. Sillä tavalla voi myös vähentää lauma-efektiä: vaikka 100 naista pukeutuisi t-paitaan ja legginseihin, ei sinun tarvitse, jos et viihdy niissä. Mukavuus ennen kaikkea.

Jos tiedät, että tarvitset ruskean neuletakin, mustat farkut tai tietynlaiset kengät, sitten menet ja ostat ne. Älä jätä ostamatta niitä, joita ehdottomasti tarvitset (ja joita luultavasti tulet käyttämään pitkään) joidenkin muiden vaatteiden sijaan, jotka tarttuvat käsiisi. Jos sinulla on jo valkoinen t-paita, huolimatta siitä minkälaisella kauluksella se on, niin älä mene ostamaan toista melkein samanlaista. Jos et tiedä, onko sinulla se t-paita jota kaupassa katselet, niin mene kiireesti kotiin ja tutki kaappisi sisältö. Sitten tiedät mille sinulla on tarvetta. Ja ei, ihminen ei tarvitse kuusia sinisiä farkkuja. Sellainen ihme vempain kuin pesukone on keksitty (ja silitysrauta).

Turkissa asuessani olen ostanut 5 paria kenkiä, joista yksiä kadun, koska en sittenkään käyttänyt niitä yhtä ahkerasti kuin oletin. Kaikki ne housut, joita Mangosta ostin, olen käyttänyt läpi kesän, ja jokaisesta on jo lahkeensuut rikki jatkuvasta käytöstä :) Mangosta ostamani valkoinen neule on ollut täydellinen pelastus moneen viileään kesä/kevätiltaan, uskomattoman monikäyttöinen. Yksi toinen keväällä ostamani neule jotenkin valahti parin pesun jälkeen ja sai minut näyttämään elefantilta, joten sen kohtaloa mietin vielä.. Violetti tunika/mekko Bodrumin lomaa varten sai käyttötarkoitusta kesäisin, kun lähdimme iltaa viettämään milloin minnekin. T-paidat ja topit joita olen täällä ostanut on ollut kovassa käytössä koko kevään-kesän. Tilasin boohoo.comista joitakin vaatteita, joita olen jo jonkin aikaa etsinyt muualta ja tiedän niitä käyttäväni (ja hintaa tuli naurettavat 31 puntaa).

Phew. Lupaan ja vannon, etten ryhdy muotibloggaajaksi. Tämä nyt oli vain tälläinen aikuisen naisen äänenavaus :D

Tämän päivän blogi omistettu aina yhtä sinnikkäälle, vaatehullulle siskolleni N.:lle :)

5 kommenttia:

 1. Ihanaa! <3

  Mulla on viime aikoina ollut suorastaan uskoon tullut olo mitä tulee vaatteiden (ja kenkien, meikkien, asusteiden jne) hankkimisen suhteen. Voin niin allekirjoittaa koko vaatejuttu-litanian ja pakko sanoa, että on kauhean kiva löytää vaatekaapistaan jotain uusia yhdistelmiä, joita ei ole ennen edes tajunnutkaan. Tein tällä viikolla taas kerran vaatekaappi-inventaarion, ja heitin nyt armotta pussillisen vaatteita sivuun, kun ei niille vaan ole käyttöä.

  Eikä muuten ole ihan kauheasti enää kuteita, esim. hyviä farkkuja on vain kolmet. Tässä sen näkee, että liian usein tulee ostettua jotain "ihan kivaa" ja "voi kun halpaa" eikä sitten tajua, että ne joko a) on laadultaan surkeaa tai/ja b) ei vaan istu päälle.

  Eli laadun pitäisi korvata määrän. Se näkyy muuten myös kengissä. Lankkasin ja putsailin tänään kolmet nahkasaappaat, jotka on kaikki ollut aika kalliita mutta edelleen hyvässä kuosissa. Vanhimmat hankittu lukioaikana. Sen sijaan viime kesänä ostetut parinkympin korkkarit on kaikki ihan käyttökelvottomia. Olisi pitänyt olla fiksu ja ostaa vain yhdet Tosi Hyvät.

  Mä lopetan ennen kun menee liian pitkäks :D

  VastaaPoista
 2. Jes!!!! Hyvä Elisa! Niin hienoa, että kirjoitit tämän kaiken! Mulla on ollut kans jos pitkään samat ajatukset. Kaikista tärkeintä meidän naisten olisi oppia erottamaan toisistaan kaksi asiaa: se, mitä oikeasti tarvitsee, ja se mitä vain haluaa. Me kun ollaan ehkä maailman parhaita kääntämään haluaminen tarpeeksi mitä kummallisimmilla perusteluilla. Kulutushysterialle ja kertakäyttökulttuurille BUU! Kaiken maailman hetken mielijohteesta ostetuille kledjuille BUU! Harkinta, kierrätys, ekologisuus JEE!

  P.S. Oon menossa ens viikolla kurssille, millä opetetaan tekemään vanhoista sellaisenaan käyttökelvottomista vaatteista uusia. Ideakin on jo kytenyt pitkään: rikkimenneistä farkuista riittää matskua hameeseen!

  VastaaPoista
 3. Hyvä me naiset! :D Tullaan järkiimme näissä asioissa ja helpotetaan elämää kummasti. En enään osta mitään mistä en ole 100% varma pidänkö päällä, vie vaan turhaa tilaa kaapeissa. (ja muutenkin sellainen kevyt matkalaukku-elämä on aika kätsyä.. että saisi kaikki välttämättömät tarvikkeet mahtumaan 2-3 laukkuun, niin aika bueno olis!)

  VastaaPoista
 4. Tossa jutussa oli kaikki niin totta! En olis osannut paremmin itse sanoa (mikä kyllä pitää paikkansa suurimman osan sun blogkirjoituksista kohdalla...)

  Mä oon tajunnu noi samat asiat, ja yrittäny noin viimeiset 3-4 vuotta toteuttaa listaamiasi oppeja, mutta en voi kieltää, etteikö niitä hairahduksiakin olis tullut. :) Yhdessä säännössä olen kyllä pysynyt: en ole ostanut yhtiäkään huonoja kenkiä moneen vuoteen, vaikka hintaahan niillä hyvillä tietenkin on... Mutta saavutus kumminkin!

  VastaaPoista
 5. Heidi: kiitoksia ja hyvä että olet samaa mieltä. Meitä viisaita näköjään on täällä koossa enemmänkin ;)

  VastaaPoista