.

.

9/12/2010

Urheiluhullua kansaa

Eilinen oli jännittävä ilta, kun seurasimme koripallon semifinaaleja. Ensin USA-Liettua matsi, ja sen jälkeen Turkki-Serbia. Valmistauduimme iltaan perinteisillä urheiluherkuilla.

Sipsejä, vihanneksia ja dippiä. Kermaviili + jauhepussi-yhdistelmää ei täällä tunneta, joten O. toimi soosimestarina ja pyöräytti tutuksi tulleen dippikastikkeen jugurtista, majoneesista, valkosipulista ja mausteista. Marketistamme löytyy yleensä monia perunalastu-vaihtoehtoja, mutta eilen kun O. kävi kaupasta hakemassa tykötarpeita, niin ei löytänyt enää kuin Laysin normaaleja pikkupusseja. Ei tarvinnut kovin kauaa miettiä, mihin kaikki pussit olivat hävinneet, kun muistaa sen, että puolet turkkilaisista katselee koripalloa fanaattisesti (se toinen puoli seuraa sitten jalkapalloa).

USA pesi Liettuan mennen tullen (89-74), mutta olihan sekin peli ihan viihteellistä seurattavaa. Jenkkiläiset ovat julmetun suuria ladonovia puolen metrin kokoisine hauiksineen.. Ei mikään yllätys että finaaliin pääsivät, tuo mäkdonaltsin luvattu maa on myös samalla se, josta tulee maailman parhaat koripallopelaajat.
Tässä vaiheessa näytti vielä pahalta, Serbia johti Turkkia pahimmillaan ainakin 10 pisteellä. Katsoin kaksi ekaa erää, viimeiset kaksi erää olin makuuhuoneessamme leffaa seuraamassa omalta läppäriltä ja aina välillä kurkkasin olohuoneeseen kysymään tilannetta. Minuakin nimittäin jännitti aivan perkeleesti pelin kulku. O. ja pikkuveli lähtivät töihin ja näkivät siellä pelin loppumetrit, abi istui olohuoneessa tv:n edessä sormet suussa ja karjui aina välillä hävyttömyyksiä, kun turkkilaiset munivat oman puolustuksensa. Jos se olisi ollut Suomen jääkiekkomatsi, niin olisin ollut vähintään yhtä hermostunut, kuin mitä veljekset olivat. Joten sympatiat olivat abin puolella, hän näytti suorastaan pahoinvoivalta.

Kesken leffan seuraamisen pihalta kuului järkyttävää huutoa, yläkerran väki ilmeisesti aloitti humpan, sillä koko katto rymisi. Arvelin, että nyt taitaa olla aika hyvin pullat uunissa pelin suhteen ja jäin seuraamaan pelin loppuhetkiä. Olin melko varma, että tämä ja viereinen rakennus vielä lahoaisi yön aikana, sen verran ihmiset riehuivat ja hyppivät asuinnoissaan. Turkki tsemppasi pelin aikana, tuli tasoihin, pysyi parin pisteen taka-alalla, mutta sitten meni vikassa erässä ohitse, 1 pisteellä.

83-82. Pelissä aikaa vielä jäljellä. Serbian aikalisä. Abi söi sormensa. Minä en kyennyt istumaan vaan seisoin sohvan takana rystyset suussa. Peli jatkuu, Serbialla sivuheitto.

Käsittämätön yritys heittää puolesta kentästä pallo koriin, pallo lensi jo todella lähelle. Toinen serbi pelaaja oli yrittämässä pussitusta, mutta ei saanut otetta. Aika loppui, ja Turkki voitti. :)

High-fivet, ala-vitoset, läpsyn läpsyn. Helpottunutta juhlintaa. Baba tulee unenpöpperöisenä huoneestaan katsomaan mikä meitä kahta vaivaa. Ulkona porukka huusi entistä lujempaa ja koko kompleksi raikui. Myöhemmin kuulin, kuinka autot ajoivat torvet ulisten pitkin katuja. Ihan kuin Turkki olisi jo voittanut MM-kultaa, vaikka nyt vasta päästiinkin finaaliin :) USAta vastaan!!! Siitä tulee hurja ottelu, vaikka kaikella kunnialla turkkilaisia kohtaan, kyllä USA sen sittenkin taitaa voittaa... Tänä iltana se nähdään, miten käy.

8 kommenttia:

 1. Kommenttini on aivan turha, mutta en malta jättää tätä tekemättäkään. Ihmettelin, että mikä ihmeen ladonova ("Jenkkilläiset ovat julmetun suuria ladonovia") vrt. casanova -> casanovia :D

  VastaaPoista
 2. Haa! ladonovia = ladonovi monikossa -> ladonovi on suuri kuin ladon ovi, eli se navetan ovi ;)
  eli hyvin harteikas kuin ovi, korkea kuin ovi :) selkiskö?

  VastaaPoista
 3. Tana iltana jannitetaan.Oma poikani pelasi viela viime kaudella Suomessa mestaruussarjassa koripalloa.Mina olin aikoinani junnuilla vuosia joukkuuenjohtajana.Joten koris on aikalailla lahella sydanta.Samoin kylla jalis.

  VastaaPoista
 4. Kyllä mä sen siis hoksasin itsekin, halusin vain jakaa hetken hämmennyksen kanssasi. ;)

  VastaaPoista
 5. Kumpi on mielestäsi parempaa, turkkilainen vai suomalainen dippi? Toi tein versio kuulostaa herkulliselta!

  VastaaPoista
 6. Susanna: tiedan, halusin vaan hammentaa lisaa :D
  Satsuma: kyl ma niita suomalaisia pussidippeja vahan kaıpaan, mut kaikki missa on valkosipulia on aika pop :) oma dippi on aika helppo tehda ja jos mielikuvitusta piisaa niin saahan noista erilaisia versioitakin.

  VastaaPoista
 7. USA sitten voitti. Mitkä fiilikset tein jengillä?

  VastaaPoista
 8. No se oli arvattavissa, etta ne voittaa. Isoveli ei ollut tyytyvainen turkin pelaajiin, ne oli ihan hermostuneita pelin aikana ja heitot ei kulkenut. Jenkkilaiset taas pussitti joka paikasta. Aika mitaansanomattomat fiilikset, mut pakko sanoo etta 2. sija mm-kisoissa on aika hemmetin hyva :)

  VastaaPoista