.

.

6/20/2010

Nauru pitkästä odotuksesta.

Löysin hyvin kirjoitetun blogin, jossa esitellään hyvin tärkeimpiä seikkoja Istanbuliin matkatessa. En päässyt lukemisessa kovinkaan pitkälle kun eteen tuli seuraava virke:

"Kaikkiin matkustusvälineisiin en usko täällä tutustuvani. Yksi niistä on nimeltään Dolmus. Dolmus tarkoittaa täyteen tupattua, ja se toimii niin, että beigenvärisellä pikkubussilla on reitti, mutta ei aikataulua. Se odottaa päätepysäkillä, kunnes on dolmus ja lähtee sitten liikkeelle. Mahtaisi aika harvoin kuusseiskat lähteä Torpparinmäestä kaupunkiin, jos Helsingissä näin tehtäisiin, mutta täällä nähtiin muutama dolmus, jossa oli hyvinkin helsinkiläisen nivelbussin verran porukkaa."

Meikäläinenhän repesi samantien käsittämättömään räkänauruun, heittäydyin sohvalle ja paukutin tyynyjä käsilläni, kyyneleet valui vaan silmistä kun näin sen mielikuvan ajatuksissani Helsingin puolityhjistä linja-autoista, jotka joutuisivat odottamaan täyttymistä lähtöpysäkeillä ennen kuin nostavat kytkintä. O. tuli huolestuneena paikalle kysymään mitä tapahtui, nauranko vai itkenkö. Hyvä kun sain henkeä vedettyä kun uusi naurunpuuska iski. Siinä tuli varmaan parin viikon vanhat vitsitkin kelattua mielessä ja naurettua kaikelle mikä vähänkin näytti tai kuulosti hassulta. Hyvin mieltäpuhdistavaa siis. Siinä sitten aikani repeiltyäni sain selitettyä mikä nauratti, mutta eihän se koskaan yhtä hauskalta kuulosta kuin omassa päässä kehitetyt mielikuvat. Mutta vieläkin se vaan pistää hihittämään.. :)


5 kommenttia:

 1. Mutta ehkäpäs niitä ihmisiä dolmus tyylillä löytyisikin enemmän? Ainakin itse käyttäisin varmasti joukkoliikennettä enemmän, jos se olisi yhtä joustavaa, edullista ja hauskaa kuin matkanteko dolmuksella :-D

  VastaaPoista
 2. Samalla periaatteella toimii "Daladalat" Tansaniassa ja "Matatut" Keniassa. Kun kerroin Kenialaismiehelle, että Suomessa busseilla on aikataulut, ja että ne lähtevät oikealla kellonlyömällä vaikka niissä ei olisi yhtään matkustajaa, sain vastaukseksi pyöreääkin pyöreämmät silmät ja huudahduksen suunnilleen falsetissa: "What! The busses have timetables? Where's the business!?"

  VastaaPoista
 3. Olipa ihanasti ja hauskasti kerrottu dolmuskyydista.
  Dolmus on vertaansa vailla.Pysakilla ei tarvitse kauaa odotella(siitakaan huolimatta,vaikka valilla odottelee asiakkaita),ja reitit ovat niin akttavia,etta joustavasti paasee joka paikkaan.Ainakin taalla meilla Antalyassa.

  VastaaPoista
 4. Bussitoiminta on todellakin täällä erilaisempaa, mutta toisaalta se on hyvinkin joustavaa, ainakin mitä minibusseihin tulee. Ne ja sitten isommat otobüslerit ajavat lähes aikataluissaan, mutta dolmukset odottelevat ihmisiä aika kauan ennenkuin päättävät lähteä liikkeelle, joten niihin ei kannata aamuisin tai kiireellä nousta.

  Ja kyllähän minä tiedän miten dolmus toimii, onhan täällä tullut käytyä sen verran useasti ettei se mikään yllätys ole :) Alkuaikoina pelkäsi että raha minkä eteenpäin muiden käsien kautta lähetti kuskille ei tule koskaan takaisin, vaan että sinne katosi.. Mutta sitten hetken päästä sieltä tulikin jo vaihtorahat, samojen käsien kautta :)

  VastaaPoista
 5. Minun miespäs ei tiennyt mikä on Dolmus :-D Ei ollut pohojoosen miäs käynyt etelässä eikä näin ollut tuntenut ihmettä nimeltä DOLMUS :-D Minibüsseilla oli pärjännyt aina kesään 2001 asti :-D
  Ja voi kuinka ensimmäisinä kesinä pelkäsin karjaista takapenkiltä "Müsait bir yerde", jonka olin korvakuulolla opetellut :-D

  VastaaPoista