.

.

6/24/2010

Meyveler ve şimşekler

Kuvakulma-taidetta, hedelmiä.
Nyt on tullut syötyä niin paljon erikkejä, kirsikoita ja persikoita että lievät allergiaoireet näkyvät alahuulen muodonmuutoksessa. Mutta se ei estä syömästä niitä lisää..

Täällä on ollut pari päivää ukkoskuuroja ja lämpötilat alentuneet. Pari päivää sitten ukkonen aloitti ryskimisen myöhään illalla nukkumaan mennessäni ja jatkui aamyöhön - olin hereillä kun ei se nukkuminen kovin helposti käynnisty kun taivas räjähtelee yläpuolella ja salamat lyö. Ja seuraavana aamuna ukkonen jatkui! Toivottavasti eivät kovin kauaa enää taivaankantta murjo, lämpöä ja aurinkoa ehti jo tulla ikävä. Sinä yönä kurkistelin pihalle verhojen takaa ja yritin muistella miten laskettiinkaan se, kuinka kaukana ukkonen on. Salamaniskusta jyrinään joitakin sekunteja vastasi joitakin kilometrejä. Ei siinä ehtinyt laskuja aloittakaan kun salamaniskua seurasi heti perässä niin hirveä jylinä ja räminä että siinä olisi paatuneinkin ateisti ollut varma jumalan esiintulosta.

Wikipedia tietää tämänkin:
The speed of light is high enough that it can be taken as infinite in this calculation because of the relatively small distance involved. Therefore, the lightning is approximately one kilometer distant for every 2.9 seconds that elapse between the visible flash and the first sound of thunder (or one mile for every 4.6 seconds). In the same five seconds the light could have travelled the same distance as circling the globe 37 times. Thunder is seldom heard at distances over 20 kilometers (12 miles)[5]. A flash of lightning and a simultaneous sharp "crack" of thunder, a thundercrack, therefore indicates that the lightning strike was very near.

Hauskat juhannukset suomalaisille ja niille jotka sitä viettävät, minä vietän seuraavat kolme päivää edelleen nenä kiinni papereissa ja muistiinpanoissa. Huoh.

2 kommenttia:

  1. Salama etenee kilometrin kolmessa sekunnissa.Meilla eilen illalla salamoi aikalailla,mutta ukkosilma ei kaupunkiin tullut.
    İhanaa viikonloppua İstanbuliin.

    VastaaPoista
  2. Aikamoista keliä on pitänyt täällä, talvi oli ennätyskylmä, lunta oli ennätyspaljon, kesä on ollut tosi kuuma ja nyt tosi kylmä ja vettä on tullut ennätyspaljon. Mietin vaan että mistähän se voisi johtua.. :)

    VastaaPoista